Direktlänk till inlägg 30 oktober 2012

***

Av Christian - 30 oktober 2012 17:33

Queer- och Critical Theory

Ja, mina vänner, som  ni ser håller jag mig inom samma sfär som som i diskussionen runt Asplund och hans strävan att finna betydelsen bakom fenomenen. Här tänker jag dock inte försök ta reda på vad queerteorin betyder, utan ”bara” gå igenom teorin som sådan och försöka se den genom den kritiska traditionens ögon.

Om man då börjar med att placera queerteorin i något slags schema i förhållande till andra teorier, så kan man säga att den, liksom den kritiska metoden, ligger i ”vinkeln” mellan konfliktperspektiv och teoretisk ansats.

Konflikt - Konsensus

Queerteorin hävdar att samhället som det ser ut idag gynnar vissa grupper ( i synnerhet gruppen ”heterosexuella män”) och att detta är ett problem som måste studeras och åtgärdas.
Detta stämmer väl överrens med den andra av de ”principer” som Alvesson/Deetz menar är en grundläggande del av den kritiska metoden; att se hur historia, kultur mm. påverkar människors handlande.
I vårt samhälle har vi länge (troligtvis med start vid kristendomens intrång) haft en stark patriarkal tradition, vilket lett till en syn på mannen som överlägsen kvinnan. Vi har alltså hyllat bilden av mannen som familjefar, något som, förmodar jag, skapat normen om heterosexualitet.

Detta är en form av social dominans, vilket den kritiska traditionen strävar efter att uppmärksamma, precis på samma sätt som queerteorin kämpar med att motarbeta denna dominans.

(det verkar som om detta mer och mer glider över till att bli en jämförelse mellan två traditionen, för att se om queer är en del av den kritiska traditionen….nå, må så bli)

Jag fortsätter då med att ställa n fråga, Är queerteorin – sett utifrån Alvesson/Deetz – en kritisk metod/teori?

Först får jag nog påstå att jag hoppas det, då jag tycker om queerteorin på ett emotionellt plan, samtidigt som jag uppskattar den kritiska ansatsen rent intellektuellt.

Jämförelsen börjar att jag hävdar att queer, såväl som kritisk metod,  är en radikal idépolitisk tradition, och i synnerhet queerteorin går ut på att förändra samhället.
Den kritiska skolan vill förändra synen på den samhällsvetenskapliga forskningen och dess metoder, och queerteorin vill förändra samhället i sig, närmare bestämt dess normer om sexualitet, utseende och stil.

De båda faller inom konfliktperspektivet på samhällsstudier, och fokuserar på motsättningar mellan grupper i samhället; på intressekonflikter.För queer är konflikten i mångt och mycket både medel och mål.
Medel, på så sätt att vi kräver rätten att vara som vi vill, och gör detta genom bland annat demonstrationer och andra former av så kallad ”direkt aktion”.
Mål, i det att ett samhälle utan konflikter stagnerar och faller ihop.
Om ingenting händer, om inga kontrasterande tankar får mötas i debatt, kommer heller ingen utveckling att ske.

Vad gäller den normativa demokratisynen, vilket kommer som nästa steg i den kritiska skolan, blir det lite mer komplicerat.

Queerteorin sr givetvis demokratin som något positivt, men inser dessutom att det är ett statsskick som bygger på en oundviklig paradox; Ett systen som bygger på att det tillåter sina motståndare att agera fritt kommer för eller senare att besegras. Om samhället istället förbjuder sina motståndare att agera, är det inte längre än demokrati.

Med ovanstående som en överblick av konflikt/konsensus, kan jag då gå vidare och jämföra hur de båda skolorna förhåller sig till lokal/teoretisk ansats.

Lokalt – Teoretiskt

Critical Theory drar åt det teoretiska hållet, i det att den likt naturvetenskapen strävar efter att finna lagar och dra generella slutsatser, samtidigt som den är medveten om svårigheten med detta i samh.vetenskapernas subjekt/subjet-relation mellan forskaren och det han undersöker.
Detta som en reaktion mot teorier som bara fungerar på en viss plats eller vid en viss tidpunkt, exempelvis Freuds psykoanalys (vilken, trots sin stora generella teori bara byggde på ett litet empiriskt underlag; ett fåtal personer ur företrädesvis den övre medelklassen)

En sådan teori kan aldrig hålla för en kritisk granskning, då den inte går att falsifiera.
Här kan man säga att queer- och kritisk teori går hand i hand, då queerteorin som helhet skulle kunna gå att definiera med ett enda citat från Alvesson/Deetz;

”…att demonstrera olika former av dominans […] genom att visa hur sociala konstruktioner av verkligheten kan gynna vissa intressen medan alternativa konstruktioner döljs…”
(Alvesson/Deetz, 2000, p.41)

Detta är en av grunderna i queerteorin; att heterosxualiteten är en social konstruktion, och att den endast gynnar patriarkatet. Alternativa konstruktioner (homo- och bisexualitet) döljs och smutskastas.

Slutsats; Queerteorin är en kritisk samhällsvetenskaplig metod. ( I alla fall om man bara utgår från de tankar jag tar upp här.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Christian - 4 september 2013 15:30

As I said in my earlier notes, it has as of today been twenty years since the death of my uncle. Twenty long years of paranoia, fear and though suppressed by endless effort… a certain apprehension.   I know in my bones that but for a mir...

Av Christian - 18 april 2013 11:16

    My days I spend in loneliness mind-numbing Into this unlife forced by bitter fate Each day´s the same as all the ones before it No fear, no faith nor love or even hate   Prime solace found in grapes so sweet, fermented Kind Bacchu...

Av Christian - 18 december 2012 13:37

(Som alltid: copyright C. Landgren 2012 -> )   I woke one Christmas morningand the snow fell mixed with soot,I went outside to try to seewhatever was afootWith my eyes up to the skyI saw the strangest sight;wreathéd in a cloud of steamwas S:t ...

Av Christian - 27 september 2012 18:18

I was in a spot of trouble back in 1886flat out broke in ragged clothes and shoes that´d sprung a-leakhaving run afoul of villains full of truly wicked tricksand my days lately turned into an endless hide-and-seek By the Queen condemned "a he...

Av Christian - 31 augusti 2012 18:07

Det var ett par år sedan jag skrev det här, men jag tycker fortfarande (ingen falsk blygsamhet här, inte) att det är bland det bästa jag skrivit, och då det börjar kännas att nättrena inte är sommarvarma längre kan det vara värt att lägga upp igen. ...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se